Gyermeke önbizalom építő év elé néz, ha Ön is úgy akarja!

Megerősödött önbizalom és magabiztos személyiség.

Ha megkérdeznénk a siker kovácsait az összetevőkről, akkor ezeket biztosan említenék... Az Ön gyermeke sem kivétel, ezekre neki is szüksége lesz a boldogulásához. Az oly fontos tulajdonságok jó része pedig egészen biztosan nem az iskolában ragad rá, hanem valahol egészen máshol.

Olvassa el, mit tehet gyermeke érdekében, hogy később talpraesett ifjú felnőttként kezdhesse el önálló életét!

Emlékszik még a Tüskevárra? Tutajos felejthetetlen kalandjaira a Kis-Balaton nádas útvesztőjében? Ki ne élte volna bele magát hasonló izgalmakba?

Tutajos kalandjait az idők patinája konzerválja mindazok számára, akik az új évezredben veszik kezükbe ezt a gyönyörű regényt. De vajon ma ki merné beengedni gyermekét olyan valóban ingoványos területre, mint a balatoni nádas? A mai nyaralások forgatókönyve más irányokat követ.

Ha megnézzük azok szokásait, akik megengedhetnek maguknak valamiféle családi nyaralást, azt találjuk, hogy általában családi körben tervezik az időtöltést. Már év elején érdemes összedugni fejünket a családban, hogy olyan célpontot válasszunk, ami megfelelhet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Utazási iroda? A nagymama régi háza vidéken? Talán egy jobb szálloda medencékkel és lovas programmal, állatsimogatóval? Kirándulás Erdély meredélyei közé?

Egészséges fejlődés komoly mozgásigénnyel

Akárhova is lesz az út, a gyerekek fokozott mozgásigényét akkor is ki kell szolgálni, ha apa és anya kicsit tovább szeretne aludni. A jobb szállodákban már lehet találni képzett animátorokat, akik pont a reggeli órákban lefoglalják a csemetéket... Szinte minden nyaralóhelyen elérhető a bringakölcsönző, és az egész család kilométeres túrákat tehet a környéken. A tehetősebbek akár tengeri sportokat is kipróbálhatnak, a vizisí és a motorcsónakkal vontatott siklóernyő bevett látvány a tengerparti részeken.

Amikor igazi közös élményeket tervez a család, és gondolatban már együtt hódítják meg a hegyeket és a vízi világot, mindenki alig várja, hogy végre megvalósulhasson a nagy útiterv.

Tutajos példája követendő!

A nyári kirándulások tervezésénél érdemes figyelemmel lenni arra, hogy bizony jót tehetünk gyermekünknek, ha kicsit magára hagyjuk. Félretéve természetes féltésünket legalább egy hétre, olyan közegbe engedjük gyermekünket, ami erősíti alkalmazkodását. A Tutajos féle kalandoknak ma is megvan a helye, de érdemes a nagymama, keresztanyu kényeztető felügyeleténél komolyabb körülmények közé engedni, - inkább saját kortársai közé.

A mai gyerektáborok előnye, hogy azt adja, ami egész évben hiányzik: az ismeretlen kalandok kihívását. Új barátokat, új környezetet, új feladatokat. Ha megengedi csemetéjének, hogy felnőjön ezekhez, annak jutalma örökre elkíséri őt. Megnövekedett önbizalom, rugalmas alkalmazkodó képesség, szikrázó játékszellem. A gyermekkorban kialakuló "örök" barátságok kiváló kapcsolati tőke magjai lehetnek, olyan kapcsolatoké, amelyek végigkísérik gyermekét egy életen keresztül.

Emlékszik Tutajosra? Őszre mintha kicserélték volna!

Egy gyerektábor edzi, pallérozza gyermeke magabiztosságát. Olyan programokban vehet részt, amelyeket hozzáértő szervezők, pedagógusok pontosan az ő számára, az ő korosztályának találnak ki. Igazi kaland egy ilyen táborban élni! Új, korábban nem próbált sportokban mérheti meg magát, körbebringázhatja a Balatont igazi baráti körben, vagy éppenséggel megtanulhat úszni egyetlen hét alatt.

Az állóképesség és önbizalom építésével, az iskolai hónapok alatt is profitálhat. Magabiztossá válik, megnőhet szereplési hajlandósága, a régebben félénk személyiség megerősödik. A gyerektábor feladatai és a játékos kihívások erősíthetik céltudatát, így akár a mateklecke is jobban megy majd...

A gyerektábor nem iskolai kirándulás!

Noha az iskolák is szerveznek hasonló nyári táborokat, nem érdemes összekeverni a kettőt. Az iskolai táborokba többnyire ismerős gyermekek mennek, a jól ismert pedagógusok társaságában. A tanárok lazábban, pihenésként fogják fel ezeket a napokat, amikor ők is ejtőzhetnek és igazuk is van... A gyerektáborok szervezői viszont erre szakosodott vállalkozások, akiknek profilja pontosan a gyerekek nyári szabadidejének hasznos tartalommal való megtöltése... Ezekben a táborokban szakedzők és pedagógusok, speciális rendezvényszervezéshez értő vállalkozók veszik kézbe a gyerekeket, és a lelküket teszik ki azért, hogy gyermekének mozgásigénye és tudásvágya maradéktalanul ki legyen elégítve.

Ha megengedi, hogy gyermeke pár napot a családi körön kívűl töltsön olyan szakemberek felügyelete mellet, akik kimondottan és akár egyénre szabottan a sport és szabadidő hasznos eltöltésével foglalkoznak, azzal hihetetlenül jót tesz neki. Ha elengedi egy ilyen táborba, azzal gyermeke klassz, önbizalom építő év elé néz majd. Új kalandok várják, amelyekre egész életében emlékezni fog. Engedje meg neki!

Owolabi Gabriella
Happy Summer Nyári Gyerektábor