Úszásoktatást mindenkinek!

szól a kormány legújabb döntése. A tervek szerint hamarosan kötelező lesz az úszásoktatás az általános iskolákban, legalábbis minden olyan településen, ahol van tanuszoda. Ahol pedig nincs, oda építeni kell!

A probléma nem légből kapott, a statisztikák szerint ugyanis a magyarok különösen rossz úszónak számítanak. A 10 éves gyerekeknek csupán 35-40 százaléka úszik magabiztosan, a felnőttek körében pedig 18-20 százalék ez az arány! Figyelembe véve, hogy nyaraláskor általában a tavakat, tengert részesítjük előnyben, szeretünk pancsolni, fürdeni, ez elég riasztó arány, hiszen azt jelenti, hogy a lakosságnak körülbelül a 80 százaléka nem tud magabiztosan úszni! Mindeközben minden nyáron megfulladt, vízben eltűnt gyermekekről és felnőttekről szól a híradó… A te gyermeked magabiztosan úszik? Képes több hosszt is megtenni megállás nélkül? Ugyanolyan ügyes természetes vízben, mint medencében? És mi a helyzet veled? Tudtad, hogy ha a szülő nem tud úszni, akkor a gyereknek is mindössze 13 százaléknyi esélye van arra, hogy megtanuljon? Ennek az oka nem a genetika: az úszni nem tudó szülők általában nem tartják olyan fontosnak a dolgot, nem viszik el a gyereket úszásoktatásra. Pedig az úszás az egyik legjobb sport a világon; jót tesz a gerincnek, a légzőszerveknek, erősíti, de nem terheli az izmokat, ízületeket, magabiztosságot, egészséges testtartást ad a gyermekeknek.

Úszásoktatást mindenkinek - Happy Summer Nyári Gyerektábor

Az úszás azon kevés sportok egyike, amelyiknek szinte nincs ellenjavallata! Aki már biztosan mozog a vízben, az felfedezheti az igazi három dimenziós mozgást, ami fantasztikus érzés a gyerekeknek! Nyári gyerektáborainkban lemérhető a mosoly szélességén :) Az úszás ráadásul belépő a vízi sportok izgalmas világába: megnyílik a kapu a kajak-kenu, vízilabda, szinkronúszás, vitorlázás felé is. Vigyázni kell azonban azzal, hogy hol oktatják a gyereket úszni; sajnos sok olyan oktató is van, akinek a bevétel a mérvadó, az a célja, hogy minél tovább járjanak az óráira, ezért nagyon lassan haladnak a növendékek! Heti két alkalommal számítva átlagosan 3-6 hónap alatt lehet megtanulni úszni, ha ennyi idő alatt a gyermek még nem mindig mozog magabiztosan a vízben, érdemes utánajárni az okoknak! Ez a fél év a teljes magabiztossághoz kell, de az alapokat ennél sokkal gyorsabban is el lehet sajátítani. Nyáron több rekorderünk is volt a gyerektáborban: a 4 éves Simonka és a 9 éves Adél, mindketten kissé féltek a víztől, de az egy hetes tábor végére már bátran úsztak a nagymedencében! Egy jó oktatóval, jó társaságban, jó úszótáborban semmi nem lehetetlen. :)