Mit tegyél, ha gyermeked nem akar olimpiai sportolóvá válni?

Mindannyian szeretnénk gyermekünket a dobogó legfelső fokán látni, miközben szól a magyar Himnusz, ő pedig könnyes szemekkel köszöni meg anyukájának és apukájának, hogy segítették, támogatták.

Ám olimpikonnak lenni rengeteg áldozattal, lemondással és irgalmatlan mennyiségű edzéssel jár. A sportolók már egészen kicsi koruk óta erre készülnek, félretesznek minden szórakozást, minden egyéb hobbit és csak az edzésekre koncentrálnak.

Nem minden gyerek szeretne így élni – ezért van viszonylag kevés olimpikon.

De ez nem baj, ha a mi csemeténkben nem dúl a versenyszellem, ne erőltessük!

Ha folyamatosan azt éreztetjük vele, hogy csak a legjobbat fogadjuk el tőle, ha olyat akarunk rákényszeríteni, ami távol áll tőle, azzal csak a kedvét vesszük el és a végén egyáltalán nem lesz kedve sportolni. Ezzel megfosztjuk őt attól, hogy élvezze az egészséges életmód nyújtotta örömöket.

A Happy Summer Nyári Gyerektáborban azt a filozófiát követjük, hogy az a jó sport, amit szívesen csinál a gyerek, az az ideális edzés, ahova unszolás nélkül is boldogan eljár.
Sportválasztó táborainkban nem verseny, hanem játékos versengés folyik, a gyerekeken nincs nyomás, így sokkal szívesebben tanulnak új dolgokat. Nem az érmekért, nem a dobogóért, hanem a maguk örömére.

Természetesen játék közben folyamatosan figyeljük őket, és ha valakit tehetségesnek találunk, jelezzük neki és szüleinek, hogy érdemes lenne elmélyednie az adott sportágban, de soha nem kényszerítünk senkit.
Nem is kell: a gyerek, akit hagynak kibontakozni, magától is rákap a siker ízére és hamarosan maga fogja egyre komolyabban venni a teniszoktatásokat, úszóedzéseket a focit vagy akár a bringatúrát.

Sajnos a magyar lakosság körében is egyre elterjedtebb a túlsúly, ami már a gyerekeket sem kíméli. A statisztikák szerint átlagosan minden negyedik kislány és minden ötödik fiú elhízottnak tekinthető.
Engedd, hogy megszeresse a sportot és a te gyermeked nem fog közéjük tartozni!

Három dolog, amit feltétlenül meg kell valósítanod:

  • Ügyelj arra, hogy gyermeked mindig eleget mozogjon, sportoljon.
  • Ne a versenysport, hanem a szabadidő hasznos eltöltése legyen a cél.
  • Próbálj olyan elfoglaltságot keresni számára, ahol rövid idő alatt sok mindent kipróbálhat és ez közelebb viszi őt a megfelelő sportág kiválasztásának döntésében.

Sportos napokat kíván Owolabi Gabriella

és a

Happy Summer Nyári Gyerektábor csapata