3 hiba az úszás során, amit minden kezdő elkövet

Úszni, vagy nem úszni? Ez itt (nem is) kérdés! Ismerd meg cikkünkből a leggyakoribb úszás hibákat és javítsd ki őket velünk napközis nyári gyerek táborainkban! Vízbiztonság, jó technika, szuper állóképesség, már egy hét alatt is!

Tombol a nyár, tömegek töltik szabadságukat vízparton, ahol lehűthetik magukat a napozás és egy-két lángos után. A vízben azonban leginkább pancsoló gyerekeket és felnőtteket látni, karúszóval vagy éppen csak bokáig a vízben. Ha Te is azok közé tartozol, akik szeretnék gyermeküket minél előbb megismertetni az úszás rejtelmeivel, hogy ne csak jó állóképességet, hanem ideális testképet is építhessenek maguknak, nagyon fontos stabil alapokkal kezdeni. Felejtsd el a “kutya-úszást” és a megbízhatatlan praktikákat! Válassz gyermeked számára olyan úszásoktatást, amely nem csak profi technikákra, hanem az élményekre is épít és életre szóló vízbiztonságot nyújt neki!

Úszni, vagy nem úszni? Ez itt (nem is) kérdés!

Van, amit nem éri meg halogatni: az úszás elsajátítása éppen ilyen. Spórolj meg magadnak aggodalommal töltött perceket és engedd gyermekednek az önállóságot vízparton is! Ehhez nem kell mást tenned, mint minél előbb megtanítani a helyes úszótechnikára, melyet akár még a nyáron begyakorolhat! Válassz gyermekednek olyan napközis tábort, amelyben egy hét alatt a legkisebb kezdők is vízbiztonsággal rendelkeznek majd, a hibás úszótechnika pedig javításra kerül! Ne maradj le az alábbi turnusokról:

Mielőtt kitöltenéd a jelentkezési lapot, engedd meg, hogy néhány nagyon gyakori hibáról rántsuk le a leplet, amelyet minden hozzánk járó gyermeknek az elsők között tanítunk meg. Ha úgy érzed, lurkódnak (vagy akár neked) sem ártana egy kis technikai helyreigazítás vagy játékos oktatás az alapoktól, olvass tovább!

1. hiba: Nem teszed bele a fejedet a vízbe

Félsz, hogy a füledbe vagy a szemedbe megy a víz? Nem szeretnéd bevizezni a hajadat? Akkor azt tanácsoljuk, válassz más sportágat, ugyanis a helyes technikájú úszás során az úszásnemtől függetlenül vízbe kell tenned a fejedet is. Akkor mégis miért úszik minden második úszó a strandon másként? Ezerféle indok létezik arra, hogy miért “küzd” valaki a vízzel természetellenes módon, fejét kiemelve, de nálunk ez kifejezetten kerülendő dolog, aminek megvan az egészségügyi magyarázata.

A gerincünk ugyanis nem teljes egyenes, a nyaki és az ágyéki gerincszakaszon egyfajta hátrahajlás figyelhető meg. A gerincoszlop ezen két része van kitéve a legerőteljesebb igénybevételnek a mindennapok során - rengeteg ülés, (iskola)táska cipelés - , az úszás pedig többek között ezt a terhelést hivatott ellensúlyozni azzal, hogy optimálisan megnyújtja a gerincoszlopot a helyes (!) technika alkalmazásával. Azonban ha a helytelen, emelt fejű úszótechnikával úszol, nem hogy nem csökkented ezt a terhelést, hanem sokkal inkább fokozod, amellyel ártasz egészségednek, így ezt mindenképpen el kell kerülni rendszeres úszás esetén! Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő légzéstechnika elsajátításához is szükség van arra, hogy átérezd az úszás helyes tempóját és a mozdulatok fázisait, kiküszöbölve, hogy az orrodba, szádba jusson a víz. Ehhez elengedhetetlen a jó fejtartás!

2. hiba: Küzdesz a víz ellen

Gyakori hiba, hogy a kezdő úszók még nem ismerik fel, hogy a szabályos és könnyed úszás alapja az optimális vízfekvésben rejlik. Az úszás ugyanis egy egyenes vonal mentén végbemenő mozgás, tehát a haladás iránya a test tengelye. Ebből következik, hogy minél hosszabb a test, minél jobban megnyújtod, annál jobban haladsz előre. Ha ezt nem tudod, és ezért nem fekszel fel a vízre, nagyon lelassítod és idő előtt kifárasztod magad, mert úszás közben komoly víztömeget tolsz magad előtt, így elakaszt az ellenállás: küzdesz, ahelyett, hogy siklanál. Éppen ezért nem árt megtapasztalnod az első leckék során a vízen lebegést, amely sokak számára bosszantó a fülbe áramló víz miatt, ám ez idővel megszokható vagy füldugóval kiküszöbölhető.

Úszás úszószemüveg nélkül - hiba!

3. hiba: Úszószemüveg nélkül úszol

Sokat tehetsz magadért azzal, ha jó úszószemüveget választasz a sportoláshoz. Mivel a kezdő úszók számára átmenetileg bizonytalan terep a medence, csukott szemmel az ismeretlentől való félelem csak tovább erősödik, ahelyett, hogy mérséklődne. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a fej víz alá kerülésével a hallás is megváltozik, előfordulhat, hogy pánikszerű reakció alakul ki kisgyermeknél vagy akár a felnőttnél. A nyitott szemű, ám szemüveg nélküli úszás sem igazi megoldás, hiszen a látás ilyenkor homályos, arról nem is beszélve, hogy a klóros vízben hamar kellemetlenül szúró érzetet okoz. Ahogyan más sportoknál, úgy az úszásnál is érdemes a megfelelő eszközök beszerzése, melyek túlmutatnak a csinos úszódresszen vagy papucson. A felkészülést kezdd az ideális úszószemüveg kiválasztásával, amely kellően stabil és megfelelő méretű, azaz b! Így elkerülheted, hogy ne folyjon be alatta a víz, ami elvonja a figyelmet a feladatról.

Ha úgy érzed, tippjeink hasznosnak bizonyultak, biztos lehetsz benne, hogy számos hasonló praktikus tanáccsal szolgálhatunk “éles” helyzetben is! Hozd el gyermekedet táborainkba és segíts neki jól megalapozni az úszáshoz, a vízhez való viszonyát, amely egy életen át elkíséri! Tudj meg többet és töltsd ki jelentkezési lapunkat vagy vedd fel velünk a kapcsolatot itt! Addig is kellemes nyarat kívánunk az egész családnak!