Vitatott témák az úszásoktatásban, amelyek néha forróak is, de nem nálam…

Az úszásról rengeteget lehet beszélni, de egy tényt senki sem vitat. Az úszás egészséges, aki csak teheti művelje! Előtte azonban minden esetben meg kell tanulni úszni. Az úszásoktatás körül pedig már vannak olyan témák, amelyek viták tárgya a szakmában és az úszni vágyók körében egyaránt.

Itt elolvashat párat, ígérem, nem lesz túlságosan szakmai. Mindazonáltal segít kialakítani a véleményét arról, hogyan is tervezze saját vagy gyermeke úszástanulását.

Az úszás a legkiválóbb kiegészítő sport. Vagy akár alapozó is lehet a gyermekek számára. Néhány sportágat egyszerűen nem lehet űzni úszástudás nélkül, ezek között említhetjük az evezős sportágakat, a vízilabdát vagy akár a ma divatos vízisízést is. Az úszás kevésbé egészséges embertársaink számára gyógyterápia lehet, akár orvosi rendelésre. Gerincproblémák, érrendszeri anomáliák megelőzésére, a tünetek enyhítésére. Azonban mindezek űzéséhez vagy igénybevételéhez bizony meg kell tanulni úszni.

Az úszásoktatás általában uszodában, medencében történik. A biztonság elsődleges fontosságú, ezért az esetek többségében sekély vízben végzik a kezdők gyakoroltatását. A kezdeti kényelmetlenségek elkerülése végett a vízhőfok természetesen nem túl alacsony, inkább langyosvíznek nevezhetjük.

Úszásoktatás, úszótanfolyam, úszóórák

Ezekkel szemben én a tanfolyamaimon a Törökbálinti Sportközpontban vagy a Sport 11-ben ettől eltérően hűvös, mélyvízben oktatok. Tapasztalataim szerint az úszástanulás folyamatát nagyban felgyorsítja a mélyvízben való tanulás. Kis csoportban oktatva a megfelelő odafigyeléssel a biztonság érdeke nem sérül, viszont hónapokkal rövidíti le a tanulási folyamatot.

Van ahol az úszótanfolyam egy egész éves program. Szerintem nem kell, hogy így legyen. A gyermekek közül sokan első sportként űzik az úszást, sokan közülük utána más sportágat választanak. Az alapozó úszástanulás nem nyúlhat sokáig. Az odafigyeléssel, kiscsoportos technikákkal alig pár hónap alatt kifejleszthető az úszáskészség.

Önbizalommal könnyebb

Az úszástanulás kezdő időszakában fontos, hogy az önbizalom fejlődjön. Lejönnek hozzám felnőttek, akik saját bevallásuk szerint be sem mernek menni a medencébe, még ahol leer a lába sem mer felfeküdni a vízre. A foglalkozás végén mégis keresztben átússzák a medencét. Vajon hol van ebben a titok? Természetesen nincs titok, az történik, hogy nagyon rövid idő alatt felépítem bennük azt az egészséges önbizalmat, ami a vízben való mozgáshoz szükséges. Gyakran kiderül, hogy nem azért nem mer bemenni a medencébe, mert egyáltalán nem tud úszni, hanem mert hiányzik az ehhez szükséges önbizalma…

A szép úszás nagyon fontos! De ettől sokkal fontosabb, hogy merjünk elmerülni a vízben, legyen bizalmunk saját magunkkal szemben. Ha ez megvan, akkor sokkal gyorsabban, eredményesebben következnek a további lépések az úszástanulás során.

Bizalmat a bizalomért

A mélyvízes úszásoktatásnak vannak más vetületei. Nem csupán az önbizalom, de a tanítványokban való hit és meggyőződés. Az oktató részéről nagyon fontos a bizalom, amivel a tanulni vágyók felé közeledik. Pontosan tudom, hogy a tanuló megteszi, amit kérek tőle. Türelemmel bíztatással érem el az eredményt.

Biztonságos körülményeket teremtek, és elvárom, hogy a nebuló ne lépjen ki belőle. Úgy teszi a dolgokat a medencében, ahogyan azt kérem tőle. Az odafigyelés, a bizalom és a kiscsoportos munkamódszer, amely ezt lehetővé teszi, kiemelkedő eredményeket produkál.

A figyelem ajándék

Van, amikor azt látom, hogy egy úszást oktató 18-25 gyermekkel foglalkozik egyszerre. Vajon mennyi figyelmet kap így egyetlen tanulni vágyó? A megtérülésre hajtó olcsó úszásoktatás helyett az eredményeket célzó oktatást tartom megfelelőnek ahhoz, hogy a tanulók gyorsan, akár hetek alatt sikerrel megtanuljanak úszni.

Úszásoktatás, úszótanfolyam, úszóórák

Meg lehet tanulni úszni egy-két hosszú év alatt is. Megtanulhat a gyermek viszonylag nagy 15-30 fős csoportban is úszni, legfeljebb nem kap annyi figyelmet, személyes törődést, mint egy személyre szabott kisebb csoportnál.

Elfoglaltság helyett eredmények, sikerélmény

Nálunk ettől sokkal rövidebb idő alatt érünk célt. Amennyiben az úszástanulást alapozónak szánják más sportágakhoz, rövid idő múlva lehet továbblépni. Ha az úszás marad a fő sportág, akkor sem érünk rá egy egész évet csupán az úszástanulásra szánni.

Nagyon lényeges, hogy a tanulási fázis során hamar érkezzenek a sikerélmények.

Ha így van, az további motivációk generátoraként működik. A nebulók folyamatosan motiváltak maradnak, hiszen nagyszerű élményként élik meg a haladást. Tegnap még nem tudtak úszni, mára viszont biztonsággal mozognak a vízben.

Sikerélmény, önbizalom, motiváció. Amennyiben ezeket a figyelem középpontjában tartjuk, a fásult úszóedzések lendületes sikerszériává változnak, és ez a munkakedvet, a teherbírást és a személyiséget is pozitív irányba befolyásolja.