Milyen sportágat válasszon gyermekünk, nyakunkon az iskola!

Bizony, lassan végét járja az idei nyár és becsöngetnek az iskolában. Eddig a szabadban futkározó, barátaival játszó gyerkekünk élete ismét szigorodó rendszabályok közé kényszerül. Mégis, ha egészséges fejlődését szem előtt tartjuk, akkor gondolnunk kell a fejlődő test megmozgatására. Előrelátóbb szülők nemcsak egyszerűen mozgásra motiválnak, hanem olyan sport űzésére, amit a kis drágánk a legnagyobb kedvvel űz naponta...

Nézzük meg közelebbről, mi a helyzet az úszással, milyen érvek szólnak mellette és kiknek ajánlható még szívvel, a gyermekkort követő életkorokban is...

A gyermekek lételeme a mozgás

A gyerekek olyan korcsoport, akik egyszerűen fantasztikusan érzik magukat a vízben. Gondoljon csak a nyári pancsolásokra. A nyári üdülések, nyaralások alkalmával tömve vannak a medencék minden nap, amikor a nyáridő kegyes hozzánk. Ilyenkor ki sem lehet cibálni a csemetéket a medencéből, akár egész nap eljátszanak egymással vagy apával, anyával. Csak győzzük szusszal.

Ebben az életkorban nagyon könnyű rávenni őket a rendszeres úszásra, érdemes is erre orientálni a kicsiket, amennyiben lehetséges. Az úszás nagyszerűen erősíti szervezetüket, izmosodnak a karok, a lábak. A fiúknál formálódnak a vállak, a kislányoknál pedig a lábak és a derekak csinosodnak. Az úszás fokozza az állóképességet, erősíti az ellenállóképességet, és a küzdőszellem a tanulás során is rendkívűl hasznos...

Kiegészítő sportként kiváló!

Az idősebb sportoló korosztályok az úszást kiegészítő testmozgásként űzhetik. Hetente kétszer eljárva az uszodába, az úszás erősíti az állóképességet, ami más sportoknál is rendkívül fontos. Kicsit lazít, változatosságot visz a heti edzésmenetrendbe, és mégis karbantartja a kondiciót. Ha Ön, kedves olvasóm, edző, szakosztályvezető, sportolókkal foglalkozó tréner, bizonyára tudja ezt. Érdemes beiktatni egy-egy úszófoglalkozást is a heti programba. Az úszás javítja vagy szinten tartja a kondíciót, jót tesz a testtartásnak, jól megmozgatja a hátizmokat, sőt a teljes izomzatot karban tartja.

Önbizalom, egészség az idősebbeknek...

Ne feledkezzünk meg azokról, akik nem sportemberek. Az átlagember remek szórakozásként éli meg a medencés programokat Társasággal, vagy családdal esetleg intenzív kikapcsolódásképpen. De maradjunk az úszásoktatásnál.

A felnőttek nagy része nem tud biztonsággal mélyvízben úszni. Lehet, hogy valamilyen szinten tud úszni, de kellő gyakorlat híján nincs önbizalma a mély vízben.

Ezért érdemes önvizsgálatot tartani, és ne szégyelljük idősebb korban sem az úszóedző segítségét kérni. Nem csak mélyvizes gyakorlatunkat csiszolhatjuk, de idősebbek lévén az érrendszerünk is megköszöni a törődést.

A nyár végén

Sajnos a nyár rövid! Még egyszer nekifuthatunk a strandprogramoknak. De az utolsó nyári napokban vagy táborozási heteken már illik tudni, hogy milyen sportágat válasszunk gyermekünk számára. Sportolók, trénerek segítenek kiválasztani a sportágat, amiben legeredményesebb lehet csemeténk. Mindenki kezdje sportosan a tanévet!

Ősztől várom a gyermekeket és felnőtteket is az uszodában, főprogramként vagy kiegészítő testmozgásként.

Ez egy olyan hely, ahol mindenki nagyszerűen érezheti magát!

Owolabi Gabriella

úszóedző

Happy Summer Nyári Gyerektábor