Kinek vakáció a vakáció?

„Végre eljött, ennek is vége
Az iskola udvara üresen áll…
Vége az évnek, pont ez a lényeg,
A csomagom kész van, a küszöbön áll…”

Ami diákként még az év legszebb időszaka volt, az felnőttként az „egyik szemem sír, a másik nevet”-szerű állapot.

Együtt örülünk gyerekeinkkel a sikeres évzárásnak, boldogok vagyunk, hogy két hónapig a szabadság vár rájuk és végre kipihenhetik magukat… ugyanakkor lelkünk mélyén ott motoszkál az aggódás: mi lesz most vele? Egész nap a számítógép és a tévé előtt fog ülni? Rendesen eszik majd? Tölt elég időt a barátaival?

Nyáron ráadásul szünetelnek az edzések, a szakkörök, az egyéb elfoglaltságok, így sok szülőnek jelent gondot, hogy a gyerek egész nap otthon van – és legtöbbször egyedül, hiszen a felnőtteknek (sajnos) nincs nyári szünet!

Könnyű a helyzeted, ha nagyszülők, rokonok egész hada áll a rendelkezésedre, akik alig várják már, hogy a gyerkőc náluk töltsön egy pár napot, vagy esetleg hosszabb időtartamra szeretnék „elrabolni” a gyereket.

Még könnyebb a helyzeted, ha már kiszemeltél egy-két nyári tábort, ahol nem csak biztonságban van a gyerek, de biztos lehetsz abban is, hogy eleget mozog, rendesen eszik és rengeteg új élménnyel gazdagodik!

De mi van akkor, ha véget értek a táborok, elfogytak a rokonok és még mindig van egy hónap a nyárból?

Szerencsére közös és önálló tevékenységet nagyon könnyű kitalálni, csak egy kis kreativitás kell hozzá:)

Közösen: forgassatok filmet!

Ma már a legtöbb okos telefon jó minőségű kamerával rendelkezik és egyszerű videó vágó applikációkat-programokat ingyenesen is le tudsz tölteni az internetről. Válasszátok ki a kedvenc meséteket, vagy találjatok ki saját történetet és forgassatok belőle kisfilmet! Öltözzetek be jelmezbe, legyetek sminkmesterek, rendezők, operatőrök és vágók egyszerre!

Kicsiknek is nagyszerű szórakozás, a nagyobbak pedig akár meg is ismerkedhetnek a vágás alapjaival, aminek később nagy hasznát vehetik majd akár az iskolai feladatoknál is. Arról nem is beszélve, hogy ez a móka milyen jó kreativitásfejlesztő…

Egyedül: találj ki izgalmas talányokat!

Egész nap a számítógép előtt ül a gyerek? Az okos telefonja nélkül már szinte mozdulni sem bír? Változtasd meg a házi wi-fi jelszót és készíts egy kis rejtvényt, amiben megfejtésként elrejted!

Szeretnéd, ha kimozdulna otthonról és a barátaival játszana? Rejts el néhány apróságot az udvaron, vagy a parkban és készíts kincses térképet!

Ha a parkot választod, akkor fontos, hogy ezek az apróságok külső szemmel értéktelenek legyenek, és úgy rejtsd el, hogy valóban kihívás legyen megtalálni, nehogy lába keljen, mielőtt a gyerkőcök felfedezik!

Közösen: Végezzétek együtt a házimunkát!

Szalad a lakás és azt sem tudod, hol áll a fejed? Úgy érzed, hogy most végképp nincs időd a gyerekkel foglalkozni? Ha együtt végzitek, a házimunka is izgalmasabb: a főzésbe, takarításba a legkisebbek is be tudnak segíteni.

Fontos, hogy olyan feladatot adj a gyereknek, ami biztonságos (kisebbek ne használjanak se kést, se fertőtlenítőszereket!), ugyanakkor látványos és sikerélménye lesz tőle, így máskor is szívesen fog segíteni.

Légy elnéző: ha a porszívózás nem tökéletes, vagy a kókuszgolyók nem gömb alakúak, akkor is dicsérd meg, hiszen az a cél, hogy élvezzétek az együtt töltött időt!

Egyedül: Kérd meg, hogy írjon levelet!

Biztos vannak olyan rokonok, akikkel nem tudtok minden nap találkozni, beszélni. Kérd meg a gyereket, hogy írjon nekik levelet! Magyarázd el, hogy hiába az e-mail és a facebook, a kézzel írt levél sokkal személyesebb, kedvesebb. Erre ő is rá fog jönni, amikor megkapja a választ:)

Unatkozás mentes nyarat és sportos napokat kíván

Owolabi Gabriella és

a Happy Summer Nyári Gyerektábor csapata