Cégutódlás a családban, mire jó a sport...

Ha sikeres vállalkozóként később gyermekére szeretné hagyni a cég vezetését, érdemes már fiatal korban elkezdeni az irányba fordító orientációt, persze az életkornak megfelelően. Olvassa el, mit tesz a sport a későbbi felelős cégvezetőkért...

A minap beszélgettem egy barátommal, aki gyermekére szeretné hagyni a cégvezetést, bár ez még csak évek múlva válik aktuálissá. A tini fiút sajnos jelenleg nem érdekli a vállalkozás, és annak dolgai. Éli a saját életét, a tanulás után barátaival nézi a tévét, a videót, lóg az interneten, és telefonján csetel. Mintha rosszul érezné magát, ha nincs előtte egy képernyő.

A családi vállalkozások tulajdonosai, egyben cégvezetők, általában szívesen átadnák gyermekeiknek a stafétabotot. Egy-egy jól menő vállalkozás sorsától ugyanakkor családok tucatjai függnek, az üzletvitel eredménye sokak számára nyújt megélhetést. Ezért kulcskérdés, hogy a gyerekek később milyen vezetőkké válnak, mert a feladattal együtt hatalmas felelősséget is a vállukra vesznek.

Milyenek a mai gyerekek?

A mai gyermekek élete szerencsére ugyanolyan vidám, mint a miénk, az előző generációé volt annak idején. Azonban hatalmas különbségek láthatók. A barátkozó természetű fiatalt hívja és csábítja a baráti kör. Ha a hétvégi estéken szétnézünk a városi diszkókban és bárokban, néha meglepően fiatalkorú társaságokba botlunk. A baráti bulik ideje évekkel korábban jön el, mint harminc évvel ezelőtt.

A kevésbé szociális természetű fiatal sem unatkozik, mert olyan lehetőségei vannak, amilyenek korábban sohasem voltak. Már el sem kell mennie hazulról, a digitális szórakozás egész arzenálja fellelhető otthon. Az internet előtt pedig órákat el lehet tölteni, elveszve a szociális média útvesztőiben.

Ha orientálni tudja gyermekét, nyert ügye van

A felelős életre nevelést éppen ezért már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Nagyon jó alapja lehet a sport. Nem csupán kiszakítja a gyermeket a négy fal közül a friss levegőre, sportos barátok közé, levezeti a felgyülemlett energiákat, ettől sokkal többet nyújt minden lelkes sportszerető gyermeknek.

Megtanít küzdeni, kitartóan dolgozni a kiszemelt cél érdekében. A napi vagy heti gyakorisággal űzött sport edzi a lelket, a sportolás során szerzett sikerélmények motiválóak. A csapatjáték megtanít tenni a közös célokért, gyermekünk megtanulja, milyen csapattagként mérkőzni a közös győzelem érdekében. Az esetenként előforduló vereségek pedig megtanítják az újrakezdést és, hogy milyen az, amikor veszítünk.

A fiatalkori sportolás az élet próbája

A sport felkészít a későbbiekben érkező megpróbáltatásokra. Idejekorán tudatosítja a gyermekben, hogy része vagyunk egy nagy egésznek, ahol másokkal együtt élve, dolgozva kell törekednünk céljaink elérésére. Megtanít állhatatosnak és kitartónak lenni, és nem félni a kudarcoktól.

Ugye Ön is észreveszi, hogy cégvezetőként hasonló szemlélettel kell felelősséget vállalni másokért, és saját munkánkért?

Ha megengedi, segítünk sportágat választani

Tegye meg gyermekéért és jövőbéli céljaiért, hogy elengedi gyermekét táboraink egyikébe! Itt kipróbálhat egy sor sportágat, szakedzők, képzett gyermekpedagógusok irányításával. Napok alatt kiderülhet, melyik sportágban teljesít az átlag fölött. Pár nap egy ilyen gyerektáborban megalapozhatja hozzállását a sporthoz, mert kiderülhet, melyik sportág hozhatja meg számára a remélt sikerélményeket. A Happy Summer Nyári Gyerektábor tárt karokkal várja az Ön gyermekét is...

Ha így orientálja gyermekét a sport szeretetére, az nagyszerű indulás lehet annak irányába, hogy később tudatos felnőtt, tudatos cégvezető váljon belőle.

Owolabi Gabriella, úszóedző

Happy Summer Nyári Gyerektábor

www.nyarigyerektabor.hu