Húsvéti kerékpártúra – legfontosabb bringás szabály változások

A jó idő érkeztével itt az első igazi biciklitúra ideje. Mi is egy klassz kirándulást szervezünk, de előtte olvasd el, hogyan szereld fel bicajodat, mert megváltoztak a bicikli kötelező felszereléseit előíró szabályok. Bármikor is pattansz nyeregbe, ez egy hasznos áttekintés lesz, mire is érdemes odafigyelni.

Az igazi tavasz napjainkban birkózik az erőt vesztő téllel, és miután kivirágzott az aranyeső, itt az ideje, hogy leporoljuk a drótszamarat. A nagy tavaszi bringatesztek előtt olvass utána, milyen változásokat hoz az idei szezon a biciklitúrára vágyakozóknak.

Pontosan a KRESZ-re gondolok, amikor ezeket a sorokat írom. Ezt illik tudni minden megszállott bringásnak, és persze azoknak is, akik csak hétvégi hobbiként tekintenek a biciklire, - szóval van egy-két szabályváltozás, amire illik odafigyelni.

Ha volna kedved egy klassz tavaszi tekeréshez, most kiváló alkalmad adódik rá, mert meghívunk egy remek “bebringázó” biciklitúrára! A részletekért kattints ide...

Ne legyen meglepetés amikor felkerekedünk!

Nincs rosszabb dolog, mint amikor a frissítő biciklitúra közben megállít a rendőr és elrontja a hangulatot a hiányos felszerelés miatt. De ne adjunk rá okot, előzzük meg a kellemetlenséget ...

Szeretnénk tájékoztatni a változásokról, már csak azért is mert mi magunk is felkerekedünk a napokban egy komoly biciklitúra idejére.

De először a beharangozott szabályok, melyek 2013. december 10-én léptek hatályba a 72/2013. (XII.2.) NFM rendelettel, amely – többek között – a kerékpár kötelező és nem kötelező felszerelésére vonatkozó szabályokat is módosította. Első olvasásra úgy néz ki, hogy a jogszabályt korszerűsítették, azaz hozzáigazították pár modern körülményhez.

Engedékeny szabályok a lámpákkal kapcsolatban

Bringásként biztosan tudod, hogy a mai klassz bicajoknál az első és hátsó lámpa is külön, elemmel működik, ledes fényforrásokat tartalmaznak, és egyetlen mozdulattal ki- és bekapcsolhatók. Ezek a körülmények bekerültek a szabályozásba, ma már nem kell egyszerre kapcsolhatónak lenni az első és hátsó fényeknek. Sőt, előfordulhat az a helyzet is hogy a bringás fejlámpákkal közlekedik. Ma már szabályos a kivilágítás módja, ha a biciklis a testén hordja a lámpákat, akár a fejére, sapkájára is rögzítheti.

Az első fényeknek azonban olyan erősnek kell lenni, hogy azt legalább 150 méterről észlelni lehessen. Nagyszerűen látszik a szabály modernizálásának szándéka, mert megengedi az első és hátsó lámpák villogó üzemmódját.

Ettől kezdve már elképzelheted hogyan fog kinézni a biciklitúra csapata az alkonyatban... Klassz kis karácsonyfás felvonulás lehet, és ez teljesen szabályos! :)

Most már érted ugye, miért hívunk egy biciklitúrára?

Prizmák, jól láthatóan, de légy óvatos!

Érdemes figyelemmel lenni a kerekek oldalirányú fényvisszaverő prizmáira. Ebből sajnos már nem elég egy darab, a kerék adott átmérőjére illeszkedő két darabot kell felszerelni kerekenként. Alkalmazható fehér körgyűrű felület a felnik közelébe helyezve, vagy fényvisszaverő csíkkal ellátott gumik, úgynevezett reflexcsíkos gumiköpeny.

Remek dolog, hogy elfogadható ez a fajta gumiköpeny a prizmák helyett, de ha nincs, akkor bizony nem elég egy darab prizma! A szabály rendelkezése szerint nem szabályosak a küllőkre szerelhető fényvisszaverő pálcikák, illetve az oldalirányba világító villogó ledek, s egyéb világító herkentyűk...

Figyelj a lámpáidra!

A mai lámpák lehetnek igen kicsik sőt, a LED-es fényeket felszerelheted a ruhákra, ugyanakkor bizonyosodj meg róla, hogy azok tényleg látszanak! A ruhák redői, az egyes ruhadarabok egymásra simulva eltakarhatják a fényt. Tehát bizony meg kell róla győződnöd, hogy a fények valóban látszanak is. Nem ér semmit a LED-es lámpa, ha nem látszik...

Az utánfutó előírásai is változtak

Eddig csak egytengelyű, de két kerékkel szerelt utánfutót engedélyezett a szabály, ezután viszont szabályosak az egy nyomon futó utánfutók is. Felszerelheted az utánfutót prizmákkal, fehéret elölre, pirosat hátra. Azonban míg hátul az utánfutó fényvisszaverőjének háromszög alakúnak kell lennie, és az utánfutó középsíkjában vagy attól balra kell elhelyezni, elöl a fényvisszaverők nem lehetnek háromszög alakúak és ha vannak, mindkét oldalra el kell őket helyezni.

Ha már vannak ilyen lámpáid, így gyere! Vár egy klassz biciklitúra!

Nem véletlen, hogy fel szeretnénk hívni figyelmedet a bringa szabályos felszereléseire. A tavaszi bemelegítést elkezdheted velünk, mert indulunk! Az elkövetkező napokban, pontosan április 19-én igazi biciklitúra veszi kezdetét, amikor kikerekezünk Szentendrére és vissza. Erre a biciklitúrára szeretettel meghívunk Téged is!

Jelenkezni lehet:

a +36309457790 telefonszámon, vagy emailben [email protected]

E felejthetetlen tavaszi biciklitúra során megnézzük, hogyan készülnek a méhek és a madarak az idei nyárra, amikor első köreiket teszik a kikelet virágai között. Harapunk a friss levegőből és jókedvvel köszöntjük a legszebb évszakot, a TAVASZT!

Fel bringások, egy klassz biciklitúra vár!

Ne hagyd ki ezt az eseményt, melyre már a jó időt is előre megrendeltük neked!